Geschiedenis

Radio Mozaïek heeft een roemrijke geschiedenis. AL meer dan veertig jaar werken vrijwilligers met heel veel passie aan dit mooie mediaproject. Radio, TV en zelfs de kabelkrant – Radio Mozaïek maakt het allemaal. Maar wat hebben ze al bereikt? Hieronder de geschiedenis. Ook meewerken? Dat kan altijd!

2011: 24 maart 2011 bestaat Radio Mozaïek 45 jaar, dit wordt bescheiden gevierd door de medewerkers en de partners in de Grietshe Poort. Dick Willemsen is gedecoreerd. Hij is benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de Zieken- en ouderenomroep Radio Mozaïek.

2010: Naar aanleiding van een stukje in de Zevenaar Post, wordt Radio Mozaïek door TV-Gelderland benaderd mee te werken aan het programma “Gelderse Koppen”. Dick Willemsen haalt de verzoekjes op in het ziekenhuis en de kijkers krijgen een goed beeld van de activiteiten.

2009: Uit het goede doelenfonds van de sigarettenfabriek BAT krijgt Radio Mozaïek de mogelijkheid de tv studio deels te digitaliseren. Tevens worden er ook 2 nieuwe Sony camera’s aangeschaft.

2008: Radio Mozaïek neemt de kabelkrant in gebruik in het Ziekenhuis. Daarmee kan het programma nu 24 uur per dag door de patiënten en bewoners worden bekeken. Kanaal 9 staat vanaf nu nooit meer op zwart.

2007: Op zondag 21 januari nemen de zusters van Julie Postel na 100 jaar officieel afscheid van Zevenaar en vertrekken naar het Moederhuis in Boxmeer. De ziekenomroep gaat daar op bezoek.

2006: Radio Mozaïek bestaat 40 jaar, Tijdens een live radio- en tv-middag worden de bewoners en patiënten van het Ziekenhuis/Verpleeghuis getrakteerd op een hapje en een drankje en met optredens van Vals Plat, Frans van Gorkum, duo Boxstart en van Amerongen en het Ossy combo.
Een opname van deze middag werd op een later tijdstip in de diverse zorghuiscentra in de regio uitgezonden. Mede dankzij de voortreffelijke medewerking van directie en personeel van Ziekenhuis Zevenaar kon deze middag als meer dan geslaagd worden genoemd

2005: In woon/zorgcentrum Lobede wordt een optreden verzorgd door de groep “Vals Plat” uit Pannerden. Radio Mozaïek krijgt een dubbel CD van de groep aangeboden.

2003: In het najaar kreeg Radio Mozaïek een nieuwe reportagewagen, aangeboden door de Interservice Liemers. Hieronder vallen onder meer de tafelronde 95, Ladies Circle, Kiwanis Zevenaar en Rijnwaarden- Rotary Duiven en Zevenaar, Lionsclub Duiven en de Liemers. Een geschenk uit de hemel, want met de oude reportagewagen moest regelmatig worden aangeduwd en kreeg de bestuurder natte voeten.

2002: Van een groots schutterfeest met de titel “Landjuweel” maakt Radio Mozaïek een uitgebreid beeldverslag onder van de kerkviering in de de open lucht met kardinaal Simonis. De kerkcommissie van het Landjuweel biedt Radio Mozaïek een geldbedrag aan voor de aanschaf van apparatuur om videotapes over te zetten op dvd.

2001: Ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan van Radio Mozaïek worden de patiënten en bewoners van het Ziekenhuis en verpleeghuis een bonte middag aangeboden. Aan de live uitzending op radio en tv wordt medewerking verleend door: Duo Jut & Jul, Ton van Lier, pianist Rienks ten Have, accordeonist Hans Heints en Anneke van Hal. Tijdens een gezellige avond in de Griethse Poort werden voorzitter Kees de Leuw en zijn vrouw Willy door de burgemeester onderscheiden met de Orde van Oranje Nassau, voor onder meer hun verdiensten voor de ziekenomroep.

1998: Bezoek van een medewerkster van de “Hospital Radio Perth”(een ziekenomroep in Schotland).
Carnavalsvereniging Paljas overhandigt de voorzitter van Mozaïek een onderscheiding in de vorm van de “Paljas” als waardering voor het goede werk wat Radio Mozaïek doet.Vanaf het begin van de aanleg van de Betuweroute worden maandelijks door Radio Mozaïek TV interviews en opnames gemaakt.

1997: De Tv uitzendingen van Radio Mozaïek zijn nu ook te zien in de woon/zorgcentra Lobede en de Pannerd.

1994: Radio Mozaïek TV besteedt veel aandacht aan de 50e Airborne herdenking in Arnhem en Oosterbeek. Er werden opnamen gemaakt van de kerkdienst in de Eusebiuskerk waarbij Prins Willem Alexander aanwezig was.

1992: Radio Mozaïek TV maakt opnames van de opening na restauratie van de Andreaskerk in Zevenaar.

1991: Radio Mozaïek bestaat 25 jaar, dit feest wordt bescheiden gevierd met een gezellige bijeenkomst voor de medewerkers.

1989: Radio Mozaïek Televisie zendt volledige carnavalsprogramma uit vanuit ’t Trefpunt m.m.v. diverse Carnavalsprinsen en -gardes.

1988: Aan de Arnhemseweg wordt een nieuw kantoor geopend van Computerbureau “CHIP”. Alweer een erkenning voor Radio Mozaïek in de vorm van een enveloppe met inhoud.

1987: Radio Mozaïek krijgt een nieuwe reportagewagen in de vorm van een rood/gele VW bus. De wagen is een gift van de diverse Serviceclubs in de Liemers. De wagen werd eerder dat jaar gebruikt voor vervoer van senioren naar festiviteiten bij Zevenaar’s herdenking van 500 jaar Stadsrechten.

1986: Bij het 20 jarig bestaan van Radio Mozaïek is de nieuwe TV-studio in de kelder klaar. Het tijdelijk opbouwen en afbreken van de TV studio is verleden tijd. De eerste uitzending gaat op 25 januari de lucht in via de nieuwe installatie.

1985: Bij de opening van een nieuw bankkantoor van de Ned. Middenstandsbank aan de Grietsestraat wordt aan de ziekenomroep een enveloppe met inhoud aangeboden.
Op 2e Kerstdag 1985 wordt een zeer uitgebreide radio-uitzending van Radio Mozaiek gemaakt met onder meer groeten van de burgemeesters van Privas, Weilburg, Emmerich en radiocontacten met ziekenomroepen in Maastricht, Arnhem, Appingendam en Kleve, van 10.00 tot 22.00 uur. De traditionele Kerstmarathon uitzending wordt een traditie, die pas omstreeks 2005 wordt beëindigd.

1985: Bij de opening van een nieuw bankkantoor van de Ned. Middenstandsbank aan de Grietsestraat wordt aan de ziekenomroep een enveloppe met inhoud aangeboden.

1981: Door een gift van het Industrieel Contact de Liemers kan video apparatuur worden aangekocht, waarna de eerste, maandelijkse t.v.-uitzendingen, een feit worden.

1980: Radio Mozaïek gaat verhuizen naar het nieuwe ziekenhuis aan de Hunneveldweg, waar speciaal voor ons een nieuwe en accoustisch aangepaste studio is gebouwd, goed in het zicht en vooraan dicht bij de receptie.
Begin 80-er jaren wordt een VW-busje aangeboden door “Unilever-Research” in Groessen. De gele bus is afkomstig van de bedrijfsbrandweer aldaar en wegens vervanging overcompleet geworden.

1978: De popgroep Pussycat komt op bezoek in het vrijdagavondprogramma “Vrijdagavondtrein”. Radio Mozaïek is dan al neergestreken in de grote studio in de gebouwen van de afdeling Ludger aan de Stadsgracht.

1976: Bij het 10-jarig bestaan van Radio Mozaïek krijgt de omroep de z.g. “Turmac Liemers Prijs”. De prijsuitreiking is rechtstreeks te beluisteren in ziekenhuis en in de Kelsehof in Didam. Voor het ontvangen geldbedrag wordt hoognodige apparatuur aangeschaft.

1966: 29 maart oprichting Radio Mozaïek, voortgekomen uit het jongerencontact Mozaïek. Na deze eerste studio zouden er nog vele volgen. Van de Engeveldweg naar de barakken op het oude ziekenhuisterrein, verhuizing naar een grote studio in de leegstaande gebouwen van de afdeling Ludger van het ziekenhuis, een extra studio in de Kelsehof in Didam en tenslotte naar de huidige studio’s in Rijnstate Ziekenhuis Zevenaar.
Radio Mozaïek is in 1966 ontstaan uit het jongerencontact Mozaïek. De idee ontstond patiënten, die in het toenmalige ziekenhuis Consolatio Afflictorum (troost der lijdenden) verbleven, een hart onder de riem te steken door verzoekplaatjes te gaan draaien en in een later stadium op de hoogte te houden van wat buiten het ziekenhuis gebeurde.

Als eerste is er contact gelegd met Dr. Rens, de toenmalige directeur en internist in het ziekenhuis de activiteitenbegeleiding en de technischedienst van het ziekenhuis. Technisch bleek het mogelijk om via de installatie van het ziekenhuis een ingeblikt programma te gaan uitzenden. Vanaf dat moment konden de patiënten via kanaal 4 van de radiodistributie en via een klein luidsprekertje, verborgen in een kussentje, de uitzendingen van Radio Mozaïek beluisteren.

Bij de eerste uitzendingen werden gemaakt in de keuken van een van de oprichters. De bel werd afgezet, een doek over de kooi van de parkiet gedaan en vervolgens maar hopen dat er niets geks gebeurde. De verbindende teksten tussen de plaatjes werden tevoren geheel uitgetypt en de benodigde muziek werd vooraf opgehaald bij de medewerkers, die een lijst met in hun bezit zijnde platen hadden ingeleverd. De gebruikte apparatuur was een spoelenbandrecorder Grundig TK40. Al snel had men een beginmelodie bedacht. Een van de oprichters kwam met de plaat “Walk in the black Forest” van Horst Jankowski aanzetten. Het voorstel had nauwelijks concurrentie en al op de tweede opnamedag klonk de melodie die nog steeds de herkennings melodie van Radio Mozaïek is. Na enige tijd werd ook de eerste studio in gebruik genomen. De gemeente Zevenaar had het jongerencontact een oude woning aan de Engeveldweg als jeugdhuis ter beschikking gesteld. Het was vanzelf sprekend dat een van de beschikbare ruimtes met behulp van veel eierrekjes als studio werd ingericht. Er was zelfs sprake van een eerste omroepcel. Nu kon de apparatuur, die tevoren steeds moest worden opgebouwd, blijven staan.